پناهندگی در ژاپن

پناهندگی در ژاپن

در مقاله سعی نمودیم با بررسی وضعیت کشور اطلاعات مفیدی در خصوص پناهندگی در ژاپن در اختیار شما قرار دهیم.

امتیاز 4.9 /5 از 421 رای

پناهندگی در ژاپن

موسسه حقوقي ملك پور و موسسه مشاوره اي MIE اتريش هيچگونه خدمات مشاوره اي در زمينه پناهندگي انجام نميدهند و اين مقاله صرفا جهت اطلاع و آگاهي عموم از مضرات و خطرات پناهندگي مي باشد.
این مقاله در جهت اطلاع شما عزیزان که هماره همیشگی موسسه حقوقی ملک پور هستید نوشته و تقدیم همراهان گرامی می گردد. به طور کلی اطلاعاتی در رابطه با پناهندگی در ژاپن و اخذ تابعیت ژاپن از طریق پناهندگی  به شما دوستان ارائه می شود.

پناهنده به چه کسی اطلاق می شود ؟

آیا می دانید کشور ژاپن به کنواسیون های سازمان ملل متحد سال ۱۹۵۱ متعهد است و هر ساله سهمیه ای برای پذیرش پناهندگان در نظر گرفته است؟ آیا می دانید پروسه پناهندگی در ژاپن چقدر زمان می برد؟ آیا متقاضیان می توانند از طریق پناهندگی اقامت دائم کشور ژاپن را دریافت کنند؟ آیا میدانید شرایط پذیرش پناهندگان در کشور ژاپن چطور است؟
اگر تمایل دارید اطلاعات بیشتر کسب کنید با ما همراه باشید و  در صورت هر گونه شک و شبهه و سوالات بیشتر در مورد پناهندگی در ژاپن می توانید با مشاوران و وکلای برجسته امر حقوق بین الملل در موسسه حقوقی ملک پور تماس حاصل فرمایید.
مطابق کنواسیون های سازمان ملل متحد در سال ۱۹۵۱ در واقع پناهنده به کسی اطلاق می شود که شخص در کشور خود به دلایلی همچون نژاد، مذهب، ملیت، تعلق به یک گروه اجتماعی خاص، عقاید سیاسی مورد آزار و اذیت جدی قرار گرفته و نمی تواند از کشور و تابعیت خود دفاع کرده و حاضر به ترک کشور خود بوده است و یا اینکه شخص فاقد تابعیت بوده و به کشور ثالثی پناه می برد تا بتواند از حمایت های آن کشور بهرمند بشود. پذیرش پناهندگی در کشور ژاپن به اقامت دائم آن کشور منتهی می شود اما پروسه پذیرش پرونده های پناهندگی بسیار زمان بر است و کشور ژاپن نیز از این قاعده مستثنی نبوده است و امکان دارد تا سالها طول بکشد. در طول این مدت ، پناهندگان بلاتکیف بوده و دوره سختی را پشت سر می گذارند. مهمترین مرحله اخذ پناهندگی داشتن یک پرونده مناسب، با دلایل قوی است که نشان می دهد شخص جانش در خطر است و باید ثابت کند به محض ورود خود به کشور مبداء زندانی و شکنجه خواهد شد.

سیستم پناهندگی در ژاپن

ژاپن دولتی متعهد به کنواسیون ۱۹۵۱ و پروتکل الحاقی ۱۹۶۷ در باب وضعیت پناهندگان است. 
هر کسی  که در نظر دارد به عنوان پناهنده در ژاپن زندگی کند نیاز به درخواست اعمال پناهندگی از اداره مهاجرت وزارت دادگستری ژاپن  (Ministry Of Justice  )دارد . یک تبعه خارجی صرف نظر از ملیت و وضعیت قانونی خود می تواند تقاضای پناهندگی خود را به دولت خود مختار ژاپن ارائه دهد. کسیی که به صورت غیر قانونی وارد ژاپن شده است یا کسی که در ژاپن اقامت دارد اما بیشتر از اقامت خود در ژاپن  باقی مانده می تواند در صورت ترس موجهی از بازداشت  در کشور خود درخواست پناهندگی  بدهد. واضح است که پناهندگی به صورت خودکار اعمال نمی شود باید مورد خاصی داشته و درخواست بدهید.
دولت ژاپن باید ادعای متقاضی را بررسی کند تا مشخص شود پناهنده به رسمیت شناخته می شود یا خیر. اگر پناهنده به رسمیت شناخته نشود شخص ممکن است بازداشت و به کشور مبداء خود بازگردد.
قانون کنترل مهاجرت ژاپن و تشخیص پناهندگان هیچ فرصتی را برای درخواست پناهندگان تنظیم نکرده است. علاوه بر این اگر شما یک وضعیت اقامت (Zairyu – Shikaku ) مشخص نداشته باشید در حالی که نتیجه درخواست پناهندگی شما هنوز در حال بررسی باشد به شما اجازه اقامت موقت داده خواهد شد.
کسانی که تحت اقامت موقت یا مشروط در ژاپن هستند زندانی نمیشوند.  با این حال شما می توانید از امکانات و معیارهایی  زیر که به پناهندگان اختصاص داده شده ،بهرمند شوید اگر:
ارائه درخواست پناهندگی ظرف ۶ ماه از ورود شما به ژاپن و یا از تاریخی که در ژاپن بوده اید و از وضعیت پناهندگی خود آگاه شوید با توجه به آن ممکن است شرایط پناهندگی را در ژاپن به دست آورید.
به طور مستقیم از کشور مبداء وارد ژاپن شده که امنیت فیزیکی یا آزادی فیزیکی شما طبق ماده ۱ کنواسیون ۱۹۵۱ مورد تهدید قرار گیرد.
از کشور خود اخراج نشده باشید.
اگر شما به عنوان یک پناهنده توسط وزارت دادگستری ژاپن (Ministry Of Justice ) به رسمیت شناخته شوید شما مجاز به ماندن به صورت قانونی در ژاپن با وضعیت اقامت مناسب و حقوق مشخص  ( طبق کنواسیون ۱۹۵۱) هستید.

پروسه تعیین وضعیت پناهندگان:

وزارت دادگستری ژاپن کتابی را تحت عنوان «کتاب راهنمای رسمی»  برای به رسمیت شناختن وضعیت پناهندگی به زبان های مختلف در دفاتر اداره مهاجرت در دسترس شما قرار داده است تا بتوانید با توجه به مطالب این کتاب درخواست خود را به اداره مهاجرت ارائه دهید.
  • فرم تقاضای پناهندگی: فرم درخواست مهاجرت در دفاتر اداره مهاجرت ژاپن در سایت زیر در دسترس است شما می توانید این فرم را دانلود کنید : http://www.moj.go.jp/ONLINE/IMMIGRATION/16-6-1.pdf این فرم در انجمن پناهندگان ژاپن (JAR ) موجود است.
  • مصاحبه : شما باید با افسر مهاجرت ژاپن  (Refugee inquirer )مصاحبه داشته باشید که ممکن است بیش از 1 بار به مصاحبه فراخوانده شوید یا بارها از شما در مورد وضعیتتان سوال نمایند.
  • تصمیم گیری: بعد از مصاحبه به شما اطلاع داده خواهد شدکه آیا شما به عنوان یک پناهنده شناخته شده اید یا خیر. معمولا روند پناهندگی از چند ماه تا چند سال طول خواهد کشید.
اگر درخواست پناهندگی شما رد بشود به شما این حق داده میشود که ظرف ۷ روز به دفتر اداره مهاجرت ژاپن اعتراض تجدید نظر در پرونده خود را ارسال کرده و می توانید برای حمایت از پرونده خود وکیل بگیرید البته وکیل گرفتن در مرحله تجدید نظر اختیاری می باشد.
اگر باز هم درخواست شما از دادگاه تجدید نظر رد شود می توانید برای بررسی دوباره پرونده خود به  دادگاه های ژاپن مراجعه فرمایید. البته در این مرحله حضور وکیل اجباری است. پرونده شما باید ظرف ۶ روز به دادگاه فرستاده شود.

کمک های حقوقی از طرف سازمان های غیردولتی ژاپن (NGO s ) :

سازمان های غیردولتی ژاپن (JLAA ) کمک های حقوقی و خدمات مشاوره ای فراهم میکند. هزینه هر ساعت مشاوره ۵۰۰۰ ین می باشد. البته در روزهای پنجشنبه مشاوره رایگان به پناهندگان ارئه می شود .برای اطلاعات بیشتر می توانید با شماره  تلفن۰۳-۳۵۸۱- ۶۹۴۱  تماس بگیرید.

روند بررسی تقاضای پناهندگی :

با در نظر گرفتن تقاضای پناهندگی شما خدمات دادگستری ژاپن بر اظهارات شما اتکا میکند. در حد امکان شما باید تمام مدارک و مواردی که توان حمایت از پرونده شما را دارند را ارئه کنید. برای مثال ارائه کارت شناسایی، کارت پایان خدمت یا گواهی مدرسه و دانشگاه  یا مدرکی ارائه داده که نشان بدهد شما در یک گروه اجتماعی یا سیاسی شرکت کرده اید، یا اسنادی وجود دارد که نشان دهد شما بازداشت یا مورد آزار و اذیت فیزیکی و روحی قرار گرفته اید. یا هر کیس دیگری که امکان دارد برای پرونده شما مفید واقع شود.
از شما انتظار می رود که برای کمک به وزارت دادگستری ژاپن در ارزیابی ادعای خود حقایق واقعی را ارائه کنید. توجه داشته باشید سازمان کنترل مهاجران و پناهندگان ژاپن طبق قانون مهاجرت ژاپن بیان میکند:
کسی که با ارائه  مدارک دروغین یا عبارت نادرست به عنوان پناهنده در ژاپن به رسمیت شناخته شود به ۳ سال حبس و جزای نقدی ۳۰۰۰۰۰ ین مجازات خواهد شد.

اجازه مخصوص برای اقامت به دلایل بشردوستانه در ژاپن :

دولت ژاپن اجازه مخصوص را برای اقامت به دلایل بشر دوستانه به پناهندگان ارائه می دهد. در سال ۲۰۰۵ وزارت دادگستری ژاپن ۹۷ نفر را به دلایل بشر دوستانه به عنوان پناهنده در ژاپن قبول کرد. البته قوانین پناهندگی برای این افراد صدق نمی کند زیرا این افراد ممکن است به دلایلی مانند جنگ خارجی یا داخلی و ... نتوانند به کشور خود برگردند. با این حال وزارت دادگستری ژاپن معیارهای مشخصی را برای این افراد اعلام نکرده است. اما اگر شما کیس های پناهندگی را نداشته باشید ممکن است پرونده تان رد شود ولی  برای اقامت ویژه سازمان    UNHCR   اطلاع رسانی می کنند.

کمک موجود برای پناهندگان :

در اصل UNHCR  هیچ کمکی برای پناهجویان موجود در ژاپن ارائه نمی کند چرا که مسئولیت ارائه خدمات با ژاپن است. دولت ژاپن توسط ستاد پناهندگان (RHQ)حمایت های مالی را برای پناهجویان نیازمند فراهم می کند. با توجه به بروشور اطلاعاتی RHQ  اعلام می دارد:
« متقاضیانی که به عنوان پناهنده در ژاپن به رسمیت شناخته شده و درخواست آنها ثبت و واجد شرایط برای دریافت کمک می باشند، دولت ژاپن باید حمایت مالی از این افراد داشته باشد. پناهندگان در ژاپن مانند افرادی که یک درجه بالاتر از فقر هستند زندگی می کنند. متقاضیاتی که به عنوان پناهنده در ژاپن شناخته نشده اند از حمایت مالی ژاپن محروم می شوند اگر این افراد دارایی یا درآمدی داشته باشند یا قادر به کار کردن در ژاپن باشند یا در صورتی که در ژاپن بستگانی داشته باشند و یا اگر آنها کمک های عمومی و غیره دریافت کنند. در واقع اگر مشخص شود اجرای اقدامات حفاظتی برای آنها نامناسب است.»
کسانی که به عنوان پناهنده توسط RHQ واجد شرایط شناخته شده اند درامد ماهانه که برایشان تعیین شده دریافت می کنند. همچنین ممکن است در صورت لزوم هزینه های درمانی را تحت پوشش قرار دهند. پناهجویان برای اقامت خود در ژاپن می توانند از RHQ کمک درخواست کرده که این درخواست باید به زبان انگلیسی یا ژاپنی ارسال شود.

اطلاعات تماس با ستاد پناهجویان ژاپن RHQ  :

تلفن :۰۳-۳۴۴۹-۷۰۱۵  در روزر های عمومی هفته می توانید از ساعت 10 صبح الی 5 عصر تماس بگیرید.
اگر شما  برای کمک ار RHQ  واجد شرایط نیستید کمیساریای عالی پناهندگان UNHCR  ممکن است شما را به سازمان غیر دولتی NGO  معرفی کند. برای ارائه پشتیبانی کمک های مانند  قبول مشاوره اجتماعی، خدمات ارجاع پزشکی، مشاوره حقوقی،کاریابی و کمک های مالی محدود می توانید مراجعه کنید.
پناهندگان می توانند از طریق تلفن های  ۰۳-۵۴۵۱-۵۰۵۳  با JAR UNHCR  تماس داشته باشند. سازمانهای غیر دولتی نمی توانند همیشه تمام نیاز های شما را برآورده کنند.
علاوه بر این اداره مهاجرت ژاپن ممکن است به منظور حمایت از پناهندگان بسته به شرایطشان به این افراد اجازه کار دهد. پناهندگان تا زمانی که تصمیم درخواست تجدید نظر دارند اجازه کار آنها را  می توان تمدید کنند حتی اگر به پرونده هایشان به دادگاه های قضایی رسیده باشد.

حقوق پناهندگان :

پناهندگان به رسمیت شناخته شده توسط مقامات ژاپنی به طور معمول اقامت طولانی مدت را از ۱ تا ۳ سال دریافت می دارند که البته قابل تمدید و تجدید نظر می باشد. پناهنده شناخته شده می توانند از بیمه بهداشت بهرمند شوند و در شرایط خاصی از شهرداری محلی ژاپن (Municipal office )کمک های رفاهی دریافت کنند.
پناهندگان نیز ممکن است برای برنامه های ادغام تحت حمایت دولت ژاپن که شامل آموزش زبان ژاپنی، کلاسهای راهنمای  زندگی در ژاپن، کمک برای جستجو کار و کمک های محدود مالی مشارکت داده شوند.
برنامه های ادغام ۶ ماه طول می کشد. پناهندگان می توانند  این خدمات را در مرکز توسعه یکپارچه سازی در تاکادانوبابا دریافت کنند.

در پایان مقاله باید عنوان کرد که سالهای اخیر شمار زیادی از آوارگان سوری و افغان و حتی هموطنان ما درخواست پناهندگی داده اند. ما به شما مهاجرت از طریق پناهندگی را هرگز توصیه نمی کنیم زیرا راهی بسیار سخت و شاید در آخر مورد قبول واقع نگردد و برای ورود دوباره خود به کشورتان با مشکلات زیادی روبرو خواهید شد. در صورت هرگونه راهنمایی در باب مهاجرت قانونی می توانید به صورت رایگان با مشاورین تلفنی موسسه حقوقی ملک پور تماس حاصل نمایید. موسسه حقوقی ملک پور با مشاوران و وکلای با تجربه خود در زمینه مهاجرت و حقوق بین الملل آماده ارائه خدمات مشاره و حقوقی به شما همراهان گرامی هستند

از دیگر خدمات موسسه ملک پور دیدن فرمایید