پناهندگی در آذربایجان

پناهندگی در آذربایجان

در مقاله سعی نمودیم با بررسی وضعیت کشور اطلاعات مفیدی در خصوص پناهندگی در آذربایجان در اختیار شما قرار دهیم.

امتیاز 4.9 /5 از 421 رای

مهاجرت به آذربایجان از طریق پناهندگی

آیا موضوع پناهندگی در قوانین جمهوری آذربایجان پیش بینی شده است؟ پناهندگی در کشور جمهوری آذربایجان چه قوانینی دارد؟ آیا مهاجرت به آذربایجان از طریق پناهندگی امکان پذیر می باشد؟ آیا امکان اخذ تابعیت از طریق پناهندگی در جمهوری آذربایجان وجود خواهد داشت؟ کودکان متولد شده از پناهندگان در جمهوری آذربایجان چه وضعیتی دارند؟ پناهندگی افراد در جمهوری آذربایجان با چه شرایطی لغو خواهد شد؟ مهاجرت به آذربایجان از طریق پناهندگی چه شروط و قوانینی دارد؟ ؟ پناهندگان در جمهوری آذربایجان چه وضعیتی خواهند داشت؟
 در این مقاله به توضیحاتی در ارتباط با مهاجرت به آذربایجان از طریق پناهندگی می پردازیم.
یکی از معضلات جهانی که جامعه با آن دست و پنجه نرم می کند معضل پناهندگی است که این موضوع پس از جنگ های جهانی اول و دوم رشد بیشتری پیدا کرد به این علت که پس از پایان جنگ های جهانی، جامعه جهانی با میلیون ها آواره روبه رو بود که به دلایلی چون تهدید جان و اموالشان امکان بازگشت به وطن و سرزمین خود را نداشتند.
هم اکنون مناسب ترین و بهترین منبع برای تعریف پناهجو کنواسیون مربوط به پناهندگی است که در تاریخ ۲۸ ژانویه‌ ۱۹۵۱، در ژنو به تصویب رسیده است و پناهنده را چنین تعریف می کند: در نتیجه‌ اتفاقات قبل‌ از اول ژانویه‌ ۱۹۵۱ و به دلیل ترس‌ موجه‌ افراد از تحت شکنجه قرار گرفتن به علت مسائل مربوط به نژاد، مذهب‌، ملیت‌، عضویت‌ در برخی‌ گروه های‌ اجتماعی‌ یا داشتن‌ عقاید سیاسی‌، افراد تمایل دارند خارج‌ از کشور محل‌ سکونت‌ خود به‌ سر برده و نمی‌خواهند خود را تحت‌ حمایت‌ کشور خود قرار دهند یا افراد بی تابعیت هستند  و پس‌ از چنین‌ حوادثی‌ خارج از کشور محل‌ سکونت‌ دائمی‌ خود زندگی می کنند، به چنین افرادی پناهنده گفته می شود.

پناهندگی در آذربایجان

قانون پناهندگی و آوارگان داخلی کشور آذربایجان با اقتباسی که از کنوانسیون پناهندگی گرفته شده است، پناهجو را چنین توصیف میکند که هر فردی با ترس از این موضوع که به دلایل عقیده، ملیت، مذهب، نژاد، یا عضویت در یک گروه خاص، از کشور خود خارج شود و اگر به کشورش بازگردد مورد آزار، اذیت و شکنجه قرار گیرد، پناهنده محسوب می شود.
در قانون پناهندگی و آوارگان داخلی کشور آذربایجان، علاوه بر پناهجویان قواعدی برای اتباع خود کشور آذربایجان فرض شده است که اگر در محلی که آن ها اقامت دائم دارند جنگ یا بلایای طبیعی رخ دهد و سبب آوارگی آن ها شود، آن ها از چنین حقوقی برخوردار خواهند بود، این افراد در قانون مربوطه با عنوان آوارگان داخلی(IDP)  شناخته خواهند شدکه این امر وجه تمایز میان قانون مربوطه و کنواسیون را مشخص می کند
قانون جمهوری آذربایجان مانند قوانین بیشتر کشورهای دنیا برخی افراد را از حقوق پناهندگی محروم نموده است، این افراد عبارتند از:
  • افرادی که مرتکب جنایت علیه بشریت، علیه صلح یا جنایت جنگی شده باشند از پناهندگی محروم خواهند بود. باید به این نکته توجه کرد که براساس اساس نامه دیوان کیفری لاهه کشور مربوطه موظف است که این افراد را یا محاکمه کند و یا به دیوان مربوطه تحویل دهد.
  • اشخاصی که در کشور دیگر مرتکب جرایم عمومی جدی و غیر سیاسی شده باشند از پناهندگی محروم می باشند.
  • افرادی که مرتکب اعمال و رفتاری شوند که برخلاف اصول سازمان ملل است از پناهندگی محروم می باشند.
به موجب قانون اساسی جمهوری آذربایجان، دولت مربوطه موظف است که به افراد پناهجو پناهندگی اعطا نماید، مشروط بر این امر که از طریق قانونی وارد خاک کشور آذربایجان شده و از گیت های مرزی مربوطه عبور کرده باشند در غیر این صورت این حق به دولت آذربایجان داده خواهد شد که آن افراد را از کشورش اخراج کرده یا حتی به کشور اصلی خود باز گرداند.
در صورتی که پناهجو از طریق قانونی به جمهوری آذربایجان وارد شده و بتواند با دلایل موجه، پناهندگی خود را به دولت آذربایجان اثبات کند، جمهوری آذربایجان حق نخواهد داشت پناهجو را به کشوری که آزادی، حقوق و حیاتش به خطر می افتد بازگرداند.

حقوق پناهندگان:

می توان گفت پناهندگان از تمامی حقوقی که شهروندان آذربایجانی از آن بهره مند هستند برخوردار خواهند بود به استناء مواردی که در قانون اساسی و قوانین عادی آذربایجان به اتباع جمهوری آذربایجان احصا شده است مانند مواردی چون حق رای یا دستیابی به مناصب بالای حکومتی.
حقوقی که پناهجویان از آن برخوردار می باشند عبارتند از:
  • پناهندگان می توانند در مکان های خاصی که خود دولت آذربایجان مشخص نموده است به طور رایگان اقامت داشته باشند اما آنها موظف اند که ظرف مدت ۳ ماه برای یافتن اقامتگاه و شغل مورد نظر خود اقدام نمایند.
  • پناهجویان از حق جا به جایی یا نقل و انتقالات برخوردار می باشند.
  • پناهجویان می توانند در زمان اقامت خود از درمان رایگان بهره مند شوند.
  • در شرایطی که پناهندگان کودک، پیر یا مستمند باشند یا خانواده خود را از دست داده باشند همه روزه به آن ها کالاهای مطلوب داده می شود.
  • کودکان و نوجوانان پناهجو حق استفاده از نظام آموزشی دولت آذربایجان را خواهند داشت.
  • پناهندگان مانند اتباع دولت آذربایجان حق خرید اقلام و وسایل مورد نیازشان را دارا خواهند بود.
  • پناهجویان دارای معلولیت و کهنسال، در موسسات رفاه اجتماعی کشور آذربایجان، تحت مراقبت های ویژه و تخصصی قرار خواهند گرفت.
  • پناهندگان می توانند حق طرح دعوا در دادگاه های جمهوری آذربایجان را اخذ نمایند.
  • پناهندگان می توانند از کمک های انسان دوستانه که از سوی سازمان های بین المللی دولتی وغیر دولتی به آن ها تخصیص می یابد بهره مند شده و استفاده نمایند.
  • آن دسته از پناهندگانی که به دلایل گوناگون نتوانند در جمهوری آذربایجان پناهنده شوند از کشور آذربایجان اخراج شده و به کشوری که منطبق با قانون افراد بدون تابیعت (موقعیت قانونی بیگانگان) فرستاده خواهند شد.
  • پناهندگان در صورت تایید پناهندگی آن ها به مدت ۳ ماه حق اقامت موقت در خاک دولت آذربایجان را دارا خواهند بود.
  • پناهندگان حق اشتغال به کار موقت و پاره وقت را دارند.
  • پناهندگان اجازه استفاده و بهره مندی از خدمات پزشکی ـ درمانی را دارا می باشند.
  • پناهندگان می توانند از حق اجرای مراسم مذهبی استفاده نمایند.
  • پناهجویان حق ارتباط با مسئول پناهدگان سازمان ملل را دارا خواهند بود.
  • پناهندگان می توانند تابعیت جمهوری آذربایجان را مطابق با قانون جمهوری آذربایجان (در تابعیت جمهوری آذربایجان) به دست آوردند.
  • پناهندگان از پرداخت عوارض مربوط به ثبت اسناد املاک معاف خواهند بود.
  • پناهندگان از پرداخت هرگونه مالیات و عوارض معاف می باشند.

تکالیف و وظایف فرد پناهنده:

  • ارائه اطلاعات ضروری خود به مسئول ذی ربط.
  • ارائه اطلاعات مربوط به وضعیت حال حاضر و محل سکونت خود.
  • پناهنده موظف است برای انجام معاینه پزشکی، خود را به مراکز درمانی معرفی نماید.
  • به آن دسته از پناهندگانی که اطلاعات نادرست در اختیار مسئولین قرار دهند، پناهندگی تعلق نخواهد گرفت.
از زمان ثبت نام برای درخواست پناهندگی، ظرف مدت ۳ ماه دادگاه نظر خود را در مورد رد یا قبولی پناهندگی فرد اعلام خواهد کرد، درصورت تایید به فرد پناهجو و خانواده اش کارت پناهندگی داده خواهد شد و مطابق کنوانسیون پناهندگی به موجب اخذ کارت مربوطه، فرد حق سفر به تمام نقاط دنیا را خواهد داشت و همینطور در صورت اخذ کارت مربوطه حق اقامت در خاک جمهوری آذربایجان را نیز خواهد داشت.
اگر بنا به هر دلیلی با درخواست پناهجو موافقت نشود، فرد پناهجو می تواند ظرف مدت پنج روز از زمان صدور رای از دادگاه تجدید نظر، برای تجدید نظر روی پرونده وی اقدام نماید.

عوامل لغو پناهندگی:

  • فرد به طور داوطلبانه برای لغو پناهندگی درخواست کند.
  • فرد بتواند تابیعت جمهوری آذربایجان یا کشوری دیگر را اخذ نماید.
  • پناهجو از کشور مورد نظر خارج شده و دیگر تمایل به بازگشت به خاک کشور آذربایجان را نداشته باشد.
  • در صورت ساقط شدن عواملی که باعث اعطا پناهندگی به پناهجو شده است به عنوان مثال پناهجو به علت مذهب خود مجبور به فرار و ترک کشور اصلی خود شده است اما در حال حاضر کشور مربوطه دیگر نسبت به پیروان این مذهب سختگیری نمی کند.
در صورت به وجود آمدن هریک از این عوامل، دولت آذربایجان هیچ گونه مسئولیتی در قبال فرد پناهجو نخواهد داشت.

عوامل محرومیت پناهجو:

  • پناهجو برای امنیت عمومی و قوانین کشور تهدید محسوب شود.
  • در شرایطی که اخذ پناهندگی پناهجو به علت ارائه اطلاعات جعلی و نادرست باشد.
  • در صورتی که فرد پناهجو به موجب نظر دادگاه، مرتکب جرم شدیدی شده باشد.
  • تصمیم به محرومیت و اخراج پناهنده باید بر اساس رای دادگاه است.

به طور کلی می توان گفت با انعقاد معاهده مربوط به پناهندگان، بسیاری از مشکلات پناهجویان مرتفع شده است و جمهوری آذربایجان نیز با تبعیت از این معاهده، قوانینی را برای این افراد تدوین کرده است. اما همیشه باید به این نکته توجه کرد که در هیچ منطقه از دنیا به فرد پناهجو با دید مثبتی نگاه نمی شود و حکومت ها تمام سعی و تلاش خود را برای عدم ورود پناهجو به کشور خود می کنند. به این خاطر که این افراد جز تحمیل هزینه های هنگفت و فراوان به دولت هیچ سود و عایدی برای کشور مربوطه نخواهند داشت. در این مقاله تلاش شده است در ارتباط با مهاجرت به آذربایجان از طریق پناهندگی اطلاعاتی در اختیار شما عزیزان قرار گیرد. شما می توانید در صورت داشتن هر گونه سوال در ارتباط با مهاجرت به آذربایجان از طریق پناهندگی با تماس با موسسات با تجربه در این زمینه اطلاعات کسب نموده و مشاوره دریافت کنید.
 

از دیگر خدمات موسسه ملک پور دیدن فرمایید